Keukenportaal.be

Keuken Inrichting

De inrichting van een keuken

Bij de inrichting van de keuken is functionaliteit het allerbelangrijkste. Meestal tracht de ontwerper dit zoveel mogelijk hand en hand te laten gaan met een keuken die er goed uitziet, maar het primaire doel bij keuken inrichting is altijd de functionaliteit.

Slechts als er bepaald wordt waar alles gaat komen om praktisch te zijn bij het koken, wordt er slechts aandacht besteed aan hoe het er gaat uitzien. Men ziet veel minder mooie, praktische keuken, zeker in vergelijking met keukens die niet echt praktisch zijn maar wel mooi ogen. Bij de keuken inrichting staat het gebruik van de keuken dus altijd centraal.

Belangrijke aspecten van keuken inrichting

Bij het inrichten van de uw keuken zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, zodat een bruikbare, praktische ruimte gecreëerd wordt.

Allereerst is er de lichtinval. Natuurlijk zonlicht is altijd het meest aangenaam om bij te werken, dus optimaal staat het centrale werkblad niet ver verwijderd van een raam. Ook moet er op de juiste plaatsen belichting voorzien worden om na zonsondergang nog vlot te kunnen koken.

Verder is het belangrijk dat het werkblad zich niet te ver van de kookplaten bevindt, zodat bereide waren vlot kunnen verplaatst worden. Dit zijn slechts enkele belangrijke aspecten van keuken inrichting.

Oog voor detail

De inrichting van uw leefkeuken vraagt om heel wat aandachtspunten. Is het niet zo dat men soms kleine details over het hoofd ziet bij het inrichten van een nieuwe keuken? U vindt hier een opsomming van enkele belangrijke factoren, waar u best op voorhand even goed over nadenkt.

Zo is het van groot belang de 'opbergruimte' te optimaliseren: voorzie de hoekruimtes die moeilijk bereikbaar zijn van uitdraaiende rekken en zorg voor voldoende kastruimte voor het plaatsen van het eet- en glasservies. Plaats dit bij voorkeur dicht bij de vaatwasmachine en de spoelbak. Vergeet ook niet de ovenaccessoires dicht bij de oven te plaatsen.

Qua 'belichting' is het goed om verlichting onder de wandkasten te voorzien, want dit voorkomt schaduw. Niet te onderschatten is het belang van een goede ‘afzuigkap’. Deze dient minstens even groot te zijn als het kookoppervlak, zo geniet u van een optimale ventilatie.

Wilt u de ‘inbouwtoestellen’ makkelijk bedienen, bereken dan op voorhand de hoogte. Vergeet ook niet een ruim en toegankelijk 'afvalbakje' te plaatsen in een onderkast van de spoelbak, dicht bij de vaatwasmachine. Om het typerend karakter van uw keuken te benadrukken, kan u nog specifieke accenten leggen.